Info en contact

Roel Ebbinge (1957) Autodidakt

Haarlem (NL) / roelebbinge@gmail.com / +31641887092

Instagram: roelebbingephotography

Roel Ebbinge is autonoom fotograaf, hij neemt de kijker mee in zijn belevingswereld, toont zijn fascinaties en deelt daarmee zijn blik op de wereld. 

Zijn werk en zijn reislustige karakter bracht hem op veel plaatsen in de wereld. Zo nam hij kennis van de enorme diversiteit in culturen. Hij aanschouwde destructie en tot welk onmenselijk handelen de mens in staat is. Maar ook kon hij ook ervaren welke enorme veerkracht en liefde in een bevolking kan huizen. Die contradictie is misschien wel de brandstof voor zijn niet aflatende nieuwsgierigheid naar de mens in relatie tot anderen. 

Door al zijn ervaringen ziet Roel de begrippen vrijheid, gelijkwaardigheid en verbondenheid als belangrijkste voorwaarden om tot een vredige en volmaakte maatschappij te komen. Hij omarmt ze, streeft ze na en daarmee worden het terugkerende elementen in zijn werk.

Het beeld als uitingsvorm geeft hem de mogelijkheid om creatief een boodschap over te brengen. Direct of indirect beschrijven de foto’s zijn ervaringen. Hij stimuleert de kijker zelf te interpreteren en zijn of haar eigen overtuiging tegen het licht te houden. 

In zijn seriematige werk gaat hij in op de verbanden tussen mensen of juist het ontbreken van dat verband. Roel geeft de weerslag van de effecten van sociale en maatschappelijke ontwikkelingen weer in beelden.

De portretten komen voort uit de interesse voor de mens en vooral de innerlijke wereld. Wat is de oorsprong van gedrag en gedachten? Voor de portretfoto’s verdiept hij zich in zijn modellen, leert ze kennen en neemt de tijd. Zo vindt hij een invalshoek die aansluit bij de geportretteerde. 

 

Deelnemer Vijfhoekkunstroute 2019

https://www.37pk.nl/kunstenaars/roel-ebbinge

Werk is te zien bij Galerie BHAMD. Grote Houtstraat 118 te Haarlem